Палетата на електрични автомобили

Дали електричните автомобили се погодни само за кратки растојанија и не се погодни за секојдневна употреба? Опсегот на електричниот автомобил игра важна улога во успехот на е-мобилноста. Благодарение на тековниот развој, алтернативната форма на возење пристигна на долги релации. Пробајте го сами со индикаторот за опсег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT и прочитајте ги нашите совети за електричните автомобили во зима.

Индикатор за опсег

Колку далеку можам да стигнам во градскиот сообраќај, на селскиот пат или на автопатот, земајќи ги предвид различните фактори? Индикаторот за опсег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT ви нуди одговор на ова. За разлика од циклусот WLTP, ова бара климатизацијата да биде вклучена. Со особено енергетски ефикасен стил на возење (на пример, постојана средна брзина или без климатизација), може да се постигнат повисоки досег. За реални профили на возење, фазите на забрзување и забавување се земаат предвид врз основа на емпириски вредности.

Влијателни фактори

Опсегот што може да се постигне со електричен автомобил зависи од различни фактори, како што се:

 • индивидуален стил на возење
 • избраниот режим DriveSelect
 • вклучени електрични потрошувачи
 • Конфигурација и вчитување на возилото
 • климатски услови (временски услови)
 

Посебни карактеристики во зимското работење

За време на зимската работа, постојат и други фактори кои можат да го намалат опсегот на вашиот електричен автомобил, како што се:

 • Зголемен отпор на тркалање кај зимските гуми
 • Ниските температури и тешките услови на патот дополнително го зголемуваат тркалањето и отпорот на воздухот
 • Електричните потрошувачи се вклучени
 • Греење на потребните сензори за системите за асистенција за спречување на замрзнување
 • Дополнително зголемување на отпорот при возење преку приклучоците како што се багажници за покрив, покривни кутии итн.
 

Совети за зима

1.

Заштитете ја батеријата од ниски температури и паркирајте го возилото на место што е што е можно позаштитено од временските услови

2.

Прилагоден предвидлив стил на возење во Drive Изберете режим „ефикасност“ и предвидувачки стил на возење според предлозите од помошникот за ефикасност на возилото

3.

Намалување на електричните потрошувачи како климатизација, одмрзнување, внатрешност, ретровизор, греење на прозорци и седишта

 

4.

Обрнете внимание на притисокот на воздухот во гумите

5.

Намалување на товарот

6.

Избегнувајте непотребни и неискористени приклучоци како што се носачи за скијање, покривни кутии итн.

 
 

Најчесто поставувани прашања за опсегот

 1. Возете со предвидливост и внимавајте на вашата брзина.
 2. Користете го погонот, изберете го режимот „Ефикасност“. Ова е дизајнирано за особено економично возење.
 3. Обрнете внимание на нивото на возилото. Намалете го отпорот на воздухот со намалување на висината на возилото користејќи го погонот на Audi изберете „Спорт“ или „Ефикасен“ режим.
 4. Обрнете внимание на дополнителните потрошувачи како климатизација, радио, фарови, греење на задното стакло. Тие исто така ја користат енергијата од батеријата.
 5. Избегнувајте возење со додатоци како што се носачи на покривот, освен ако не е потребно.
 6. Користете го ECO притисокот во гумите.
 7. Користете претходна подготовка (програмирање на времето на поаѓање) кога возилото е сè уште поврзано со станицата за полнење.
 8. Користете режим на опсег (ограничено возење).

Приказот на опсегот се пресметува од нивото на батеријата, моменталните термички услови и последните вредности на потрошувачка. Поради високата ефикасност на возилото и е-погонот, секој отпор на возење има несразмерно висок ефект во споредба со возилото со согорување. Може да ја најдете индивидуалната потрошувачка на вашето возило во апликацијата myAudi под „Детали за опремата/Технички податоци/Потрошувачка“.

Опсегот е особено под влијание на следниве фактори:

 • Термички услови (студ/топлина)
 • Возачко однесување/брзина
 • Гуми (на пр. зимски гуми)
 • Состојба на површината на патот (мокро, снег)
 • Дополнителни потрошувачи (греење, греење на седишта, греење на задното стакло, климатизација,...)
 • Вчитување (патници, багаж)
 • Спротивен и спротивен ветер

Управувањето со опсегот во Audi e-tron го информира купувачот во секоја ситуација за гамата што сè уште е достапна. Вашиот Audi e-tron ќе ве предупреди навреме кога складиштето за струја е речиси празно. За таа цел, возачот се предупредува кога преостанатиот опсег е 100 km и повторно кога преостанатиот опсег е 50 km. Доколку е потребно, започнува автоматското водење на рутата до најблиската станица за полнење. Дополнително, кога преостанатиот опсег е мал, вашето возило автоматски се префрла во режим на заштеда на енергија за да го максимизира преостанатиот опсег.