Кон поодржлива иднина со електромобилност

Електромобилноста е клучот за поодржлива мобилност ширум светот. Затоа, си поставивме цел да понудиме 30 електрифицирани возила до 2025 година, од кои 20 ќе бидат чисто електрични автомобили кои не предизвикуваат локални емисии на CO₂ во електричен режим. За нас, електромобилноста е централен елемент на поодржлив и попријатен за климата транспортен систем. Дознајте повеќе за одржливоста во Audi овде и дознајте за возбудливите идни теми.

 

Одржливост во синџирот на снабдување: и предизвик и можност

Audi е присутен на повеќе од 100 пазари и произведува на 13 производни локации во десет земји со цел да биде што е можно поблиску до своите клиенти. Синџирот на снабдување на компанијата е соодветно обемен. Затоа, Audi придава големо значење на сеопфатното следење на сопствениот синџир на вредности: намалувањето на емисиите на CO₂, внимателното користење на ресурсите и општествената одговорност се врвни приоритети.

 

Мобилност и трендови

Ако сакате да фрлите визионерски поглед на светот на утрешниот ден, мора да бидете брзи и флексибилни во исто време. Нашиот простор за живеење се менува со брзо темпо. Како ќе изгледа соживотот во иднина и што треба да знаеме за него денес? Одиме напред со континуиран развој и решенија кои ги движат луѓето.

 

Одржливи производи

Audi презема холистички пристап кон развивање одржливи производи. Се потпираме на широко портфолио на алтернативни технологии за возење за да ја направиме мобилноста поеколошка.

 

Како Audi ја финансира иднината

Audi си постави амбициозни цели за враќање во следните неколку години. Како компанијата сака да го постигне ова? Со јасен фокус на профитабилна е-мобилност, дигитализација и паметно користење на синергиите што ги нуди групата.

Како срцето на електричниот автомобил, нашите батерии се дизајнирани за врвен квалитет, безбедност и за целиот животен век на возилото. Сега ги рециклираме вратените батерии, на пример од нашите plug-in хибридни модели или од предсеријата Audi e-tron возила, во различни компании за рециклирање во согласност со соодветните законски барања на пазарите.

До 2025 година, секое трето продадено Audi ќе биде електрифицирано. Затоа, потребата за батерии ќе продолжи да се зголемува. Audi е посветена да го направи животниот циклус на овие батерии што е можно поодржлив и е активен член на Глобалната алијанса за батерии од 2017 година. Фокусот на алијансата е на заштита на човековите права и социјалните стандарди при екстракција на суровини, како и развој на решенија за повторна употреба на литиум-јонски батерии. Audi, исто така, влегува во истражувачки соработки, на пример со групата за рециклирање Umicore, за да развие циклус за компоненти на високонапонски батерии, кои потоа би можеле да се користат повторно и повторно. Искористените батерии добиваат и „втор живот“ во главната фабрика во Инголштад, каде што моментално пробно ги напојуваат виљушкарите и тракторите. „Секоја литиум-јонска батерија бара многу енергија и вредни ресурси кои треба да се искористат на најдобар можен начин“, вели Питер Кослер, член на одборот за производство и логистика во AUDI AG. Затоа, кога станува збор за електромобилноста, Audi размислува и за разумен концепт за втора употреба за батериите.

Алуминиумот се користи и во батериите на Audi - имено во нивното куќиште. Лесниот метал се извлекува од бокситот со користење на интензивна енергија. Со цел да заштеди ресурси и енергија, Audi го започна проектот за затворена алуминиумска јамка. Исклучените се враќаат назад до добавувачите и се преработуваат. Audi беше првиот производител на автомобили на кој му беше доделен сертификат за одржливост од Иницијативата за управување со алуминиум (ASI) за одржливо производство на куќиштето на батериите. Дополнителни информации можете да најдете на: https://aluminium-stewardship.org/

Како срцето на електричниот автомобил, нашите батерии се дизајнирани за врвен квалитет, безбедност и за целиот животен век на возилото. Сега ги рециклираме вратените батерии, на пример од нашите plug-in хибридни модели или возилата од пред серијата Audi e-tron, во различни компании за рециклирање во согласност со соодветните законски барања на пазарите се одобрени во Германија и Европа, највисоки ниво на безбедност. И ризикот од пожар и електричен удар се избегнуваат со посебни безбедносни системи. Во случај на несреќа или дефект, протокот на струја на батеријата веднаш се прекинува така што веќе нема никаков напон. Покрај тоа, батеријата е инсталирана во голем блок отпорен на удари во долниот дел од каросеријата, каде што е заштитен од деформација. Тестовите на ADAC на концептното возило Audi e-tron GT постојано покажаа дека ризикот од пожар во електричните автомобили е исто толку мал како и кај моторите со согорување. Процесот на полнење е целосно безопасен во секое време и може да се изврши без никакви проблеми дури и на дожд. Вашиот Audi e-tron може да го однесете и во автоперална без никакви грижи. Дополнителни информации може да се најдат во овој тест извештај на ADAC: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/info/sicherheit-elektroauto/

Audi e-tron го има Euro-NCAP (повеќе информации на: https://www.euroncap.com/de/results/audi/e-tron/35869), водечка европска програма за проценка на безбедноста на патничките автомобили. највисока оцена од пет ѕвезди. Во САД, Audi e-tron беше првиот електричен автомобил што ја доби највисоката награда за безбедност од Институтот за осигурување за безбедност на автопатите (повеќе информации на: https://www.iihs.org/news/detail/2019-audi- е-трон-заработува- институти највисока награда).